De ce au dispărut ROȘIILE ROMÂNEȘTI de la tarabe. SPECULANȚII ocupă piețele, PRODUCĂTORII vând răsadul în străinătate

De ce au dispărut ROȘIILE ROMÂNEȘTI de la tarabe. SPECULANȚII ocupă piețele, PRODUCĂTORII vând răsadul  în străinătate
Publicat: 11/05/2012, 09:08
Actualizat: 15/07/2014, 18:21

Un kilogram de roșii din import a ajuns să coste în supermarket-uri cât unul de căpșuni, în condițiile în care producătorii autohtoni de legume susțin că au renunțat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au văzut nevoiți să le vândă intermediarilor chiar și cu 20 de bani kilogramul.

„Ne sufocă importurile de legume. Problema cea mai mare este importarea masivă în perioada în care noi ieșim cu trufandaua noastră”, a declarat pentru gândul Mircea Croitoru, președintele Asociației Producătorilor de Legume și Fructe Matca. Fermierii din cadrul asociației gălățene cultivă o treime din suprafața de leguminoase din țară.

În total, suprafața cultivată cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, producția fiind de circa 881.000 de tone, în creștere cu 14,6% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). În ciuda anului agricol foarte bun, Croitoru susține că fermierii au renunțat la culturile de roșii deoarece nu sunt deloc profitabile și nu au cum să concureze cu prețurile tomatelor de import.

„În alte state europene se practică TVA diferențiat pentru produsele de bază, nu 24% cum e la noi. Sămânța, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum să mărim prețurile. Cum să fiu competitiv când eu dau 6 lei pe benzină la pompă și în altă țări fermierii au subvenție de 50% la carburant”, a explicat Croitoru.

O altă problemă de care se plâng producătorii o reprezintă intermediarii care controlează piețele din marile orașe. De multe ori, producătorii ajung să-și vândă recolta la prețuri foarte mici, produsele fiind foarte perisabile. „Fermierii care produc roșii nu au acces la piețe și n-au de ales. Trebuie să-și vândă marfa prin intermediari. Și dacă tu ai roșii ajunse la maturitate, ele nu țin mai mult de 3-4 zile. Ești nevoit să le dai mai ieftin, decât să nu iei nimic pe ele”, a precizat pentru gândul Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, localitate în care mare parte a cetățenilor se ocupă de cultivarea legumelor.

Soluțiile de criză ale fermierilor: Cultivă răsadurile pe care le vând în afară și viceversa

Din ce în ce mai mulți fermieri aleg să cultive doar răsaduri. Acestea sunt vândute în străinătate, cultivate acolo, iar legumele se întorc în țară la prețuri mult mai mari. „Noi nu practicăm așa ceva, aici la Matca. Au venit la mine însă din ce în ce mai mulți fermieri care să îmi propună așa ceva, dar noi aici cultivăm răsaduri numai pentru producția proprie”, a explicat Croitoru.

Practica este mai des întâlnită în rândul fermierilor din sud, din județele situate mai aproape de graniță, ne-au explicat producătorii de legume. Chiar și cultura răsadurilor este însă costisitoare, susțin ei. De aceea, mulți fermieri au ales o altă soluție: cumpără răsadurile din străinătate și aleg soiuri care pot fi valorificate mai bine.

Costurile cultivării unui hectar de răsaduri se ridică la circa 14.000 de euro. Estimarea s-a făcut luând în calcul folia protectoare necesară (2.500 de kilograme), semințele (40.000-50.000), reparațiile solarelor afectate de ninsorile și vijeliile din sezonul rece, substanțele cu care sunt tratate plantele, îngrășămintele folosite, munca investită, costul curentului electric și al apel pentru irigație, precum și al combustibilului necesar pentru tranportul plantelor. „Nu este rentabil decât dacă produci răsaduri la nivel industrial, adică atunci când este vorba despre milioane de fire de roșii”, a mai precizat Velica.

Fuia, fost ministru al Agriculturii: Prețul alimentelor se dublează de la producători până pe rafturile supermarket-urilor

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a precizat că scumpirile alimentelor au loc pe lanțul de aprovizionare. Reprezentanții producătorilor spun însă că supermarket-urile sunt cele care fixează prețurile.

„Modul de producție în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafață mică. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoșa de la fiecare. Și fermierii trebuie să înțeleagă cu unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea”, a spus Fuia, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

„Eu aseară am văzut roșii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieșim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferență enormă”, a spus Croitoru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei